Nieuwsbrief
T
F
Wed 15.11 - 20:30

Cameraperson

Kirsten Johnson, 2016, 102’, DCP, Engels ondertiteld

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEERWie niet voor de camera komt, is vaak onzichtbaar. En wat de montage niet overleeft, evenmin. Het zijn twee rode draden doorheen Cameraperson, een collage van beelden die documentaire-cinematograaf Kirsten Johnson maakte, maar in de montagekamer bleven liggen.

We gaan van een boksmatch in Brooklyn over het alledaagse leven in na-oorlogs Bosnië Herzegovina tot de routine van een Nigeriaanse vroedvrouw en intieme familiemomenten thuis. De beelden geven een onsamenhangend overzicht van Johnsons lange carrière.
Tegelijk wordt ook de relatie tussen de persoon achter en de persoon voor de camera onderzocht. Johnson is geen afstandelijke observator, maar een empathische aanwezigheid.

Daarin ligt ook de ironie: we zien Johnson nooit, maar door haar stem, hoe ze de camera richt en wie ze filmt, leren we haar langzaamaan kennen als cinematograaf en als mens.

"Fresh and inventive yet immediately accessible, Cameraperson distills its subject's life and career into an experience that should prove immediately absorbing even for those unfamiliar with her work." (Rotten Tomatoes critics consensus 99%)