Nieuwsbrief
T
F
Thu 02.11 - 20:30

Era Erera Baleibu Izik Subua Aruaren (1970)

José Antonio Sistiaga, Spanje, 75', 35mm
i.s.m. OFFoff

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn juni dit jaar overleed de Spaanse kunstenaar en experimenteel filmmaker José Antonio Sistiaga op 91-jarige leeftijd. Als eerbetoon vertoont Art Cinema OFFoff zijn magnum opus Era erera baleibu izik subua aruaren, de allereerste handgeschilderde langspeelfilm ooit. Het vergde Sistiaga zeventien maanden om met verf en inkt de in totaal 108.000 frames op pellicule te beschilderen. De waterige textuur van de beelden bereikte hij door gebruik te maken van vloeistoffen en zand, waarna de filmstrips onder de zon gedroogd werden. Era erera baleibu izik subua aruaren – de nonsensicale titel evoceert fonetisch de Baskische taal – is een mijlpaal van de zogenaamde cameraloze cinema. De kleurenstorm die gedurende 75 minuten aan onze ogen voorbijraast, is een vrije filmimprovisatie waarvan elke omschrijving tekortschiet bij de directe en fysieke kijkervaring.

We kregen uitzonderlijk toestemming van de zoon van Sistiaga om deze oorspronkelijk stille film met livemuziek te vertonen. Multi-instrumentalist en kunstenaar Ann Eysermans vertrekt hiervoor van haar debuutalbum en internationale doorbraak For Trainspotters Only (2022). Ze maakte voor de vertoning een tape met treinklanken waarbij ze live zal improviseren op harp.

Let op: zij met risico op een epilepsie-aanval of zij die niet goed tegen flikkerend beeld kunnen moeten vanavond even overslaan.