Nieuwsbrief
T
F
Sun 10.03 - 20:00

Histoires d’Amérique: Food, Family and Philosophy

Chantal Akerman, 1989, 92’, DCP, geen ondertitels

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEER


Histoires d’Amérique, Chantal Akermans eerste Engelstalige film, werd opgenomen in New York City, meer bepaald in de Lower East Side, waar veel Joodse migranten een nieuwe thuis vonden. Dit ontroerende en grappige document over de Joodse diaspora viert dit jaar zijn 30e verjaardag.

Akerman verweeft in Histoires d’Amérique moderne cool met een nostalgisch, romantisch verlangen en schetst zo een portret van de moderne mens: nomadisch en ontworteld; een weerspiegeling van haar eigen ongedefinieerde identiteit als Joodse Brusselse die op heel jonge leeftijd naar New York verhuisde.

Ze toont personages die zichzelf aan het worden zijn, die nog niet helemaal daar zijn, nog niet helemaal gevormd. Om dit te bereiken, vroeg Akerman haar cast om grappen, fabels en anekdotes te recreëren, geplukt uit echte getuigenissen, laverend van het komische naar het tragische, steeds verweven met de typische en unieke Joods-New Yorkse humor.

Vlijmscherpe observaties en bijtende cynisme maken de dienst uit. Dit mag immers dan wel de nieuwe wereld zijn, de gruwel van de oude is nooit veraf. Maar zoals Akerman zelf zei: wanneer de geschiedenis onmogelijk te verdragen is, valt er maar één ding te doen: lachen met jezelf.

Inleiding door Bruno Mestdagh (CINEMATEK)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.