Nieuwsbrief
T
F
Sat 09.03 - 14:00

Johnny Guitar

Nicholas Ray, 1954, 109’, DCP, geen ondertitels

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEER


'Larger than life,’ als die uitspraak ooit op iemand van toepassing is geweest, dan wel op Joan Crawford, en al helemaal in Nicholas Ray’s meesterwerk Johnny Guitar.

Niemand die ooit de film gezien heeft kan vergeten hoe Joan-als-Vienna uittorent boven haar vijanden, gekleed als een man, maar dan in de felste kleuren die je ooit gezien hebt, met dank aan het bizarre Trucolor-palet. En dan zwijgen we nog over haar dialogen, die niet hadden misstaan in de meest ‘hardboiled’ detectiveroman. Al lijkt het amper mogelijk, toch is Johnny Guitar méér dan alleen Joan Crawford. Ray mocht van Republic Pictures — ‘minor studio’ in Hollywood — alle regels van de western aan zijn laars lappen, net op het moment dat het genre zijn glorietijd beleefde.

Hij maakte van Johnny Guitar een barokke droom, wier imperfecties en obsessies aanbeden werden door de toen nog piepjonge cineasten van de Franse nouvelle vague. Johnny Guitar is een existentiële western, een hypergestileerd melodrama, een film over mannelijkheid met een vrouw in de hoofdrol en een film noir in kleur, maar bovenal een poëtisch meesterwerk en net als zijn steractrice ‘larger than life’.

Inleiding door Bart Versteirt (Cinea)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.

Het is momenteel niet meer mogelijk om te reserveren voor deze film. Er wordt aan de kassa (open een halfuur vóór het startuur) een wachtlijst aangelegd.