Nieuwsbrief
T
F
Sun 10.03 - 17:00

L’insoumis

Alain Cavalier, 1964, 103’, DCP, Engels ondertiteld

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEER

De spoken van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog razen rusteloos door L’insoumis. Geschoten in een klimaat van politieke ontsteltenis weet Alain Cavalier de spanningen van zijn tijd uit te puren tot een duister filmgedicht dat tot op vandaag weet te bezweren.

Alain Delon speelt Thomas Vlassenroot; een als huurling werkende deserteur van het vreemdelingenlegioen die op clandestiene wijze vuile klusjes opknapt tegen de Algerijnse onafhankelijkheid. Wanneer hij gevraagd wordt een politiek geëngageerde advocate te ontvoeren, ziet hij echter een kans op verlossing en begint de breuk met zijn persoonlijke geschiedenis van onrechtvaardig geweld.

Wat volgt is een roadtrip doorheen een in doem gedrenkt Frankrijk, alsook doorheen de getormenteerde zielsstaat van een man in vrije val. Persoonlijke demonen en wankele loyaliteiten maken van Thomas een complex personage dat zich even gevoelig als gevaarlijk laat blijken. Deze stormen woeden tomeloos achter de onwerkelijk heldere ogen van Delon, die hier de jongensachtige onschuld en het ijzig charisma etaleert dewelke hem later tot sterrenstatus zouden heffen.

Zowel suspense gedreven thriller als fatalistisch sfeerstuk, geldt L’insoumis als een van de meest beklijvende noirs van zijn tijd. Lang verkeerdelijk geklasseerd als louter genre-oefening, is dit meesterwerk eindelijk toe aan zijn zetel in de annalen van de filmgeschiedenis.

Inleiding door Julie Daems (Kinoautomat)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.