Nieuwsbrief
T
F
Thu 07.03 - 20:30

Outing

Sebastian Meise en Thomas Reider, 2012, 80’, Engels ondertiteld, digitale file

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEER

Trailer

De Oostenrijkse documentaire Outing is even uniek als gewaagd. Centraal staat de jonge Sven die zich voor de camera out... als pedofiel. Met deze documentaire, gefilmd over enkele jaren, wil hij voor zichzelf een obstakel creëren om nooit op zijn eigen lusten in te gaan. Tegelijk erkent hij zijn verlangens en zien we hoe hij er niet aan ontsnapt.

Als publiek worden we uitgedaagd in ons medeleven, onze vooroordelen, onze walging. Pedofielen zijn, zeker in het post-Dutroux tijdperk, dé grote boeman. Maar wat als jouw intieme verlangens zo’n onmiddellijke maatschappelijke reactie uitlokken, nog voor er een daad gesteld is? Outing is een eerlijk, schokkend portret van een man in strijd met zichzelf.

"Dat maakte onze houding ten opzichte van Sven zeer ambigu, even ambigu als Svens seksualiteit voor hemzelf. Enerzijds zien we hoe zeer hij lijdt en bewonderen we zijn moed, maar anderzijds kunnen we niet anders dan een zekere walging voelen voor de uiting van zijn gedachten en gevoelens." (Bert Lesaffer, KUTfilm ****)

Vóór de film doen we een Kort Applaus voor Van ver staat het stil, een korte documentaire waarin filmmaker Eva Van Tongeren reflecteert over haar briefcorrespondentie met een man die wegens pedofiele daden in de gevangenis zit.

In aanwezigheid van Eva Van Tongeren.