Nieuwsbrief
T
F
Sat 09.03 - 20:30

Some Like It Hot

Billy Wilder, 1959, 121’, DCP, geen ondertitels

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEER


Als het gaat om welke Hollywood-klassieker de meest memorabele laatste dialoogzin bevat, gaat de strijd ongetwijfeld tussen Casablanca en Some Like It Hot. Vreemd genoeg drukken beide zinnen eigenlijk hetzelfde sentiment uit; nochtans kunnen de twee films niet méér van toon verschillen.

Geen spoor van romantische zelfopoffering, iconische/stereotype mannelijkheid, noch melancholie in Some Like It Hot. In de plaats krijgen we overjaarse rokkenjagers, crossdressing en swingende jazz.

Billy Wilders hilarische – voor eens is dat geen overdrijving – en uitzinnige komedie zet alles en iedereen op zijn kop, te beginnen met het onweerstaanbare duo Jack Lemmon en Tony Curtis. In het oog van Wilders storm vinden we Marilyn Monroe, in een van haar meest iconische rollen.

De precieze regie en het fijnmazige scenario vinden de perfecte balans tussen losgeslagen burleske en gesofisticeerd spel met genderrollen. Vertrekkend vanuit een noir-achtige set-up (twee antihelden moeten op de vlucht voor de maffia) ontdekte Billy Wilder met Some Like It Hot een nieuwe weg voor de komische film. Tegelijkertijd creëerde hij een echt meesterwerk, waar generatie na generatie op slag verliefd op wordt. Niets of niemand is perfect, zo schijnt het, maar als komedie komt Some Like It Hot aardig in de buurt.

Inleiding door Lisa Colpaert (University College of London/Film-Plateau)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.

Het is momenteel niet meer mogelijk om te reserveren voor deze film. Er wordt aan de kassa (open een halfuur vóór het startuur) een wachtlijst aangelegd.