Nieuwsbrief
T
F
Wed 06.02 - 20:30

The 36th Chamber of Shaolin

Lau Kar-leung, 1978, 115’
Engelse ondertitels, Blu-ray
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)

RESERVEER


Bal je vuisten en breek doorheen die kamerdeuren; wij ontwaken uit onze korte meditatie met een Kungfu-film van formaat.

The 36th Chamber of Shaolin schotelt op spectaculaire wijze een portie San Te-mythologie voor. Deze Shaolin krijgskunst dateert van de 18de eeuw, maar vond vanaf de jaren 70 zijn weg naar de Hong Kong-genrecinema. The 36th Chamber of Shaolin knoopt een reeks goed getimede trappen en andere bovenmenselijke vechtbewegingen samen in een politieke parabel rond rebellie en revolutie.

Algemeen erkend als zowel startschot als hoogtepunt van de martial arts-rage, telt de film als een onevenaarbaar treffen van talent. Regisseur Lau Kar-leung vond in Gordon Liu een aanwezigheid die rust en sereniteit kon evoceren zonder ooit te moeten inboeten aan zijn reputatie als vijandverslindende vechtersbaas.

Gastspreker Tim Maerchand houdt je als een Kungfu-kettingzweep in de ban met een lezing die de relatie tussen hiphopformatie Wu-Tang Clan en dit belangrijke hoofdstuk van de Kungfu-film cinema in kaart brengt. Rappers en Shaolin-monniken lijken dan misschien niet het meest evidente huwelijk, maar aan de hand van The 36th Chamber of Shaolin en diens nalatenschap wordt het tegendeel bewezen.

In samenwerking met Kinoautomat.