Nieuwsbrief
T
F
Tue 14.02 - 20:30

The Cameraman (1925)

Edward Sedgwick& Buster Keaton, VSA, 1925, 76', 35mm, Engelse tussentitels
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERBuster Keaton aka the great stone face is op het hoogtepunt van zijn slapstick krachten in The Cameraman. In deze stille komedie vertolkt hij – zoals steeds met zijn gekende plechtige mimiek en grote komische elegantie – een ordinaire straatfotograaf. Om het hart van de bevallige Sally voor zich te winnen, ruilt hij zijn fotocamera in voor een filmcamera. Niet toevallig werkt Sally als secretaresse voor de nieuwsdienst van de mediareus Metro-Goldwyn-Mayer, waar Keaton zal concurreren met de meer gevestigde cameramannen. Al zigzaggend beweegt hij zich door de straten van Manhattan op zoek naar primeurs. Met klungelige gelukstreffers en de onverwachte hulp van een opmerkelijke assistent-primaat, Josephine, weet hij zijn filmreel te vullen.

Wat onthult de projector in de cinemazaal? In Keatons eerste zelfgedraaide newsreel wordt een wonderbaarlijke film-in-een-film zichtbaar. Keaton liet zijn verbeelding de vrije loop, met zowel geslepen inzichten in de beproevingen van het filmmaken zelf, als met scènes van ontroerende ontmoetingen. The Cameraman betekende het einde en het begin van een tijdperk voor Buster Keaton. Het was de eerste film die hij bij de megastudio MGM maakte, na de ontbinding van zijn eigen onafhankelijke Buster Keaton Studios. Het was echter de laatste film waarover Keaton volledige creatieve zeggenschap kreeg over zijn stunts, visuele grappen en de samenwerking met zijn getrouwe crewleden.

Deze film wordt ingeleid door filmwetenschapper Alexander De Man en voorzien van live-begeleiding door pianist Tom Van der Schueren.