Nieuwsbrief
T
F
Wed 26.09 - 20:30

Zama

Lucrecia Martel , 2017, 115’, Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, DCP
i.s.m. Please Release Me

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDe nieuwste film van de Argentijnse Lucrecia Martel is andermaal een staaltje van haar regietalent. Met haar eigenwijze stijl hekelt ze in Zama de Spaanse koloniale bezetting in de 18de eeuw.

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning, anno 1790 in een afgelegen tropisch dorp in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

Deze bijzondere satire, gebaseerd op een roman van Antonio di Benedetto, is gefilmd in de typerend zinderende en koortsige stijl van de Argentijnse topcineaste, bekend van La Ciénaga en La Mujer sin Cabeza. “Some movies unfold as dreams; Zama dances us playfully toward the edge of nightmare and then asks us to open our eyes.” (Boston Globe)

Deze vertoning is deel van de reeks Please Release Me, een samenwerking tussen Cinema Zed, Cinema Zuid, KASKcinema Kunstencentrum Buda, The Roxy Theatre en Focus Knack.