Nieuwsbrief
T
F

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Chantal Akerman

1975, 201 min, België, taal: Frans, ondertitels: Nederlands & Engels, DCP
i.s.m. KIOSK

Voorstelling:

Thu 04.05 20:30 tot 23:50

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles toont de gedisciplineerde routine die de dagen van huisvrouw Jeanne Dielman kleurt. Ze kookt, kuist, moedert en doet dat wat nodig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer haar strakke routine verstoord wordt, begint ook het leven waarin Jeanne zich veilig voelde, in duigen te vallen.

25 jaar was Chantal Akerman toen zij, met een vrouwelijke crew, haar film Jeanne Dielman maakte — een film die nog altijd gezien wordt als een van Akermans belangrijkste werken.

De titelrol wordt vertolkt door Delphine Seyrig, een prominent feministe, die in 1982 samen met Carole Roussopoulos en Ioana Wieder Le Centre audiovisuel Simone de Beauvoir in Parijs stichtte.

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles wordt getoond in het kader van de tentoonstelling Show Me Your Archive And I Will Tell You Who Is In Power in KIOSK. In de tentoonstelling en het publieksprogramma wordt archiefmateriaal naast op uitnodiging gecreëerde kunstwerken geplaatst om de kiemen bloot te leggen van een transnationaal en intersectioneel feministisch perspectief in België en daarbuiten.

Deze avond is het tweede hoofdstuk en duikt in de tweede feministische golf, met een specifieke focus op de Belgische Dolle Mina’s. Om 19:00 zijn jullie ook welkom in KASKcinema voor een gesprek met Chantal De Smet en Jacqui Goegebeur.

Chantal De Smet stond van 1989 tot 1996 als eerste, en dusver enige, vrouw aan het hoofd van de Gentse Academie (nu bekend als KASK/School of Arts). In 1977 schreef De Smet de titelwoorden ‘Op de thuisblijvende vrouw uitgekeken’ in de eerste van negen LeF-cahiers. Voor ze LeF (Links en Feministisch collectief) startte, nam De Smet het voortouw in de oprichting van de Gentse Dolle Mina’s.

Jacqui Goegebeur, Dolle Mina van een later uur, studeerde Afrikanistiek. Goegebeur werd geboren in Rwanda met een Afrikaanse moeder en Belgische vader. Nadat haar vader stierf toen zij zes maanden oud was, haalden Belgische autoriteiten haar weg bij haar moeder om haar vervolgens onder te brengen in een weeshuis in Savé en later in verschillende pleeggezinnen in België. Tegen wil en dank werd ze zo niet enkel een getuige, maar een product van ons koloniaal verleden. Getuigenissen hiervan werden gepubliceerd in het boek ‘Mixed 2010’, waar Goegebeur initiatiefneemster van was.