Nieuwsbrief
T
F

Viaggio in Italia

Roberto Rossellini

1954, 85 min, Italië, taal: Engels, Italiaans, Nederlands / Frans, DCP
i.s.m. Film-Plateau

Voorstelling:

Tue 01.12 20:30 tot 22:00

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie)
RESERVEER

Met dit ogenschijnlijk ietwat banale verhaal over een relatiecrisis binnen een huwelijk (George Sanders en Ingrid Bergman) creëerde Roberto Rossellini een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Viaggio in Italia markeert de overgang van neorealisme naar modernisme en zette de toon voor de Europese modernistische cinema van het volgende decennium. Voor Jean-Luc Godard was het de mooiste film aller tijden en Jacques Rivette merkte op dat Viaggio in Italia alle andere films tien jaar ouder deed lijken.

Nochtans was niet iedereen onmiddellijk enthousiast over deze “saaie” of “trage” film waarin “niets lijkt te gebeuren.” Rossellini’s aandacht ging evenwel volledig uit naar een psychologische introspectie van zijn personages en de wijze waarop ze op hun omgeving reageren. De film vertelt het verhaal van een Brits echtpaar dat het door de antieke geschiedenis beladen Napels en Pompeï bezoekt. Viaggio in Italia bevat een indrukwekkende scène in het archeologische museum, waarin de hedonistische sculpturen uit de antieke oudheid met een hoogst mobiele camera worden geëxploreerd.

RESERVEER HIER JE TICKETS