Nieuwsbrief
T
F
Thu 19.03 - 20:30

Srbenka (geannuleerd)

Nebojsa Slijepcevic, 2018, 72', DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Arts of Oblivion Symposium

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan de paasvakantie te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Vanavond vertonen we een film in het kader van het Arts of Oblivion Symposium.

Srbenka onderzoekt hoe de generatie die geboren is na de oorlogen in Joegoslavië omgaat met de donkere schaduwen die de geschiedenis op hun dagelijks leven werpt. Alhoewel de bloederige woordenwisselingen al meer dan twintig jaar afgelopen zijn, wordt het woord ‘Serviër’ nog steeds als synoniem voor ‘vijand’ gebruikt.

In de vroege jaren ‘90 werd er in Zagreb op brute wijze een twaalfjarig Servisch meisje vermoord. De daders werden snel daarna gevonden, maar nooit veroordeeld. Een kwart eeuw later werkt theaterregisseur Oliver Frljic aan een theaterstuk over de rechtszaak. De repetities halen verborgen trauma’s naar boven en worden collectieve psychotherapiesessies. De twaalfjarige actrice Nina heeft het gevoel dat de oorlog nooit is afgelopen. Waarom zijn jonge kinderen zich überhaupt bewust van hun etniciteit? Moeten ze hun afkomst verbergen?

De film zoomt in op de regelmatig verdrietige discussies en gesprekken die plaatsvinden tijdens de repetities. De deelnemers hebben allemaal hun eigen verleden, hun eigen perspectief op de oorlog en op de toestand vandaag. Ze delen hun verhalen in voice-overs die samengaan met shots van een leeg podium. We zien niks van de opvoering zelf, waardoor we een gevoel van afstand voelen tussen de theatrale werkelijkheid van de personages en de worstelingen van de acteurs. Het proces dat ze beleven is er een die het volk van Kroatië zal moeten meemaken.

Het Arts of Oblivion Symposium brengt experts, kunstenaars en activisten samen om te reflecteren over hoe, waarom en op welke manier de hedendaagse cultuur omgaat met het vergeten van verschillende gewelddadige en traumatische historische gebeurtenissen. Op het programma staat een mix van presentaties, interviews en filmvertoningen.