Nieuwsbrief
T
F
Thu 31.01 - 20:30

A History of the Blue Movie

Alex de Renzy, 1970, 93’
geen ondertitels, dvd
i.s.m. STAM

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


In 1976 werd de vertoning van A History of the Blue Movie nog stilgelegd en de film in beslag genomen, in 2019 doen we in samenwerking met STAM een nieuwe poging.

Deze documentaire over in Hollywood gefilmde striptease-, naakt-, en seksscènes tussen 1915 en 1970 werd tijdens de derde editie van het Internationaal Filmgebeuren Gent geprogrammeerd. Volgens het Gentse parket was ze echter in strijd met de goede zeden. De politie zat in de zaal en legde de vertoning halverwege stil. De initiatiefnemers van het filmfestival werden vervolgd wegens het openbaar vertonen van pornografie. Ze verdedigden zich door erop te wijzen dat het om historische en documentaire beelden ging.

Ook een petitie met 1000 handtekeningen kon de veroordeling niet ongedaan maken. De filmrollen belandden na de rechtszaak in de collectie van de gerechtelijke politie en nu ook in de expo Het museum van de misdaad die nog tot 30 april in het STAM loopt.

Voor de gedupeerden van toen is deze vertoning een nieuwe kans. Voor de liefhebbers van het genre: een interessant historisch overzicht.

De film wordt ingeleid door professor emeritus mediarecht Dirk Voorhoof (UGent) en is de afsluiter van Body Stuff 2019.