Nieuwsbrief
T
F
Fri 26.03 - 20:30

Atlantis (2019)

Valentin Vasjanovitsj, 2019, 106', Oekraïens en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
i.s.m. Please Release Me

ticket: Gratis

RESERVEER2025. Een platgebombardeerd Oost-Oekraïne is een onleefbare steenvlakte geworden. Water wordt aangehaald met vrachtwagens. Er wordt een muur gebouwd op de grens.

We bevinden ons een jaar na de afloop van de oorlog. Voormalig soldaat Sergej leeft geïsoleerd van de rest van de gemeenschap in een verlaten gebouw.

Filmmaker Valentin Vasjanovitsj brengt met Atlantis een visueel hoogstandje en visionair scifi-drama over de problematiek van naoorlogs herstel. Vasjanovitsj' achtergrond als cinematograaf is voelbaar. de film bestaat uit lange, statische en symmetrische breedbeeldcomposities van harde vista’s en afgeleefde interieurs. De beelden bezitten een donkere, doodse schoonheid vol brandend vuur, ijzige modder en grimmige sneeuwlandschappen. De personages leven op automatische piloot, want de dood is in hun omgeving banaal geworden. Niet alleen de psychologische gevolgen voor Sergej en Katia worden duidelijk, maar ook die van de economische degradatie voor de regio Donbass. Deze is veranderd in een onbewoonbare woestijn van Tsjernobyl-achtige proporties.

Digitaal gratis te bekijken via deze pagina tussen 22 en 26 maart. i.s.m. Cinema Zed Leuven, Cinema RITCS, Kunstencentrum Buda, De Cinema en The Roxy Theatre.