Nieuwsbrief
T
F
Mon 16.12 - 16:00

Blue Orchids

Johan Grimonprez, digitale file, 48'
i.s.m. Europalia & Roemeens Cultureel Instituut

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie) / gratis voor studenten

RESERVEERDeze namiddag komen twee bijzondere filmmakers, Andrei Ujică en Johan Grimonprez, bedreven in het werken met found footage, samen voor een masterclass (10:30 - 12:30, gemodereerd door Dominique Nasta van ULB en open voor iedereen) en een vertoning van hun films. Dit gebeurt in samenwerking met Europalia en het Roemeens Cultureel Instituut, en is gratis voor studenten.

Om 16:00 vertonen we de ‘Blue Orchids' van Johan Grimonprez. In deze film creëert de videokunstenaar en KASK-onderzoeker een dubbelportret van twee experts die zich aan verschillende uiteinden van de wapenindustrie bevinden. In interviews voor Grimonprez’ recent uitgekomen langspeler Shadow World sprak hij met Chris Hedges, ex-oorlogscorrespondent voor de New York Times, en Riccardo Privitera, ex-wapenhandelaar voor Talisman Europe Ltd.

Beiden beschrijven dezelfde trauma’s, zij het vanuit paradoxale perspectieven. Waar de een zijn leven heeft opgedragen aan het ontmaskeren van leugens, heeft de ander zijn leven er juist op gebouwd. Grimonprez introduceert in zijn nieuwste film de wapenhandel als symptoom van een grondige ziekte: hebzucht.

Na de film is er een Q&A met de maker.

Tussen 12:30-14:00 en 17:30-18:30 kan je ook de expo van de Roemeense kunstenaar Ion Grigorescu bezoeken in KIOSK, iets verderop in de KASK-gangen.