Nieuwsbrief
T
F
Thu 15.11 - 20:30

Bound

Lana & Lilly Wachowski, 1996, 108’,
Engels gesproken, geen ondertitels, Blu-ray

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERVóór ze The Matrix maakten, debuteerden de toenmalige Wachowski Brothers met Bound. Een film die zich, in tegenstelling tot hun latere films en series, niet in een sciencefiction-universum afspeelt. Toch herkennen we enkele van hun geliefde thema’s en vroege signalen van hun visuele stijl.

Bound is in essentie een intieme film noir: de stoere Corky begint een relatie met Violet en samen beramen ze het plan om geld te stelen van Violets partner Caesar, een maffioso.

De onverwachte protagonisten - een lesbisch koppel - keren het overwegend mannelijke genre op een intrigerende manier om. De vrouw als held én de vrouw als femme fatale, zich losscheurend van de vele vormen van onderdrukking. Het feit dat de regisseurs ondertussen allebei uit de kast kwamen als transgender vrouw, maakt een nieuwe kijkbeurt wel bijzonder.

Transformatie en de rol van de ander in dat proces staat in Bound alvast centraal: de connectie tussen Corky en Violet wordt zintuiglijk gemaakt door een focus op ogen (‘eye fucking’ noemen ze dat dan) en handen, door de lippen van Gina Gershon en de stem van Jennifer Tilly.