Nieuwsbrief
T
F
Wed 26.02 - 22:30

Brick

Rian Johnson, 2005, 110’, Blu-ray, Engels gesproken & Engels ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDe Amerikaanse regisseur Rian Johnson, bekend om de nieuwe Star Wars-films, debuteerde in 2005 met Brick. Brick begint bij een moord: Brendan vindt zijn ex-vriendin vermoord terug. Omdat de jongeman de autoriteiten niet vertrouwt, verbergt hij het lichaam en gaat zelf op onderzoek uit. Zo raakt hij vernesteld in een kluwen zoals ze enkel in de film noir bestaan.

“Een film noir in een high school”, dat moet goed geklonken hebben op de vele pitch-meetings die Johnson vast deed om zijn debuut gefinancierd te krijgen. Het roept allerlei associaties op en die zijn bijna allemaal van komische aard. Het siert Johnson echter dat hij het spel ernstig speelt - meer dan in zijn laatste film, Knives Out, overigens.

In dit meesterwerkje van postmoderniteit implementeert hij immers de genre-elementen in het decor van een Amerikaanse highschool, eerder dan ze te contrasteren voor ironisch effect. Joseph Gordon-Levitt, die hier zijn overgang van kindster naar acteur maakt, houdt de sérieux van zijn personage en van het verhaaluniversum van begin tot einde in stand.

Dit is een film uit de reeks KNT, een serie van cult-, pulp- en genrefilms.