Nieuwsbrief
T
F
Tue 23.01 - 20:30

Banditi A Orgosolo (1961)

Vittorio De Seta, 1961, Italië, 95’, Italiaans gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn het hart van de rotsachtige, verlaten bergen van Sardinië waakt Michele samen met zijn jongere broer Peppeddu over zijn kudde schapen. Op een dag verschijnen er drie vreemdelingen, gezocht voor het stelen van varkens en op de voet gevolgd door de carabinieri. Michele wordt ten onrechte beschuldigd van de diefstal en de moord op een van de gendarmes. Om aan de gevangenis te ontsnappen besluit hij dieper de bergen in te vluchten in gezelschap van zijn broer en zijn dieren…

Gefascineerd door Sardinië en zijn inwoners, die hij eerder in 1958 reeds vereeuwigde in twee korte documentaires, besloot Vittorio De Seta er twee jaar later zijn eerste langspeelfilm op te nemen. In een tijd waarin Italiaanse filmmakers zich steeds meer afkeerden van het neorealisme, bouwde De Seta voort op de erfenis ervan. Zijn directe, compromisloze regie omarmt de hardheid en ruwheid van de landschappen, maar legt ook hun schoonheid vast. De politieke en economische druk op de lokale gemeenschap, de zwart-wit fotografie en de niet-professionele cast maken Banditi a Orgosolo tot een landelijk neefje van Vittorio De Sica’s Ladri di Biciclette (1948).

Gerestaureerd in 4K in 2023 door The Film Foundation en Cineteca di Bologna in het laboratorium L’Immagine Ritrovata, op basis van het originele negatief. In samenwerking met Titanus. Gefinancierd door de Hobson/Lucas Family Foundation.