Nieuwsbrief
T
F
Tue 11.02 - 20:30

Cobra op film


i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERTer gelegenheid van de tentoonstelling Copyright Cobra: fotografie, film en drukwerk (in VANDENHOVE tot 15 februari) organiseert Film-Plateau een programma gewijd aan films die zijn gerelateerd aan de Deens-Belgisch-Nederlandse kunstbeweging Cobra (1948-1951).

Cobra wordt vooral geassocieerd met kleurrijke en expressieve schilderijen maar ook het medium film speelde een belangrijke rol – vooral bij Belgische Cobra-leden als Pierre Alechinsky, Luc de Heusch, Jean Raine en Christian Dotremont. Binnen de context van Cobra werden ook meerdere films gemaakt die het artistieke creatieproces laten zien.

Het is geen toeval dat het in beeld brengen van de kunstenaar aan het werk een populaire praktijk werd op een moment dat kunststromingen zoals Cobra of Action Painting een erg lichamelijke schilderstijl propageerden. Zo creëerde Johan van der Keuken drie versies van een film over schilder en dichter Lucebert (Lucebert, tijd en afscheid, 1966/1994, 55’) terwijl Jan Vrijman op een spectaculaire wijze Karel Appel aan het werk toont (De werkelijkheid van Karel Appel, 1962, 15’).

De films worden ingeleid door Griet Bonne (Ugent, Vakgroep Kunstwetenschappen).