Nieuwsbrief
T
F
Sat 07.03 - 20:00

Crash

David Cronenberg, 1996, 110', DCP, geen ondertitels
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEER


Reeds vroeg in zijn carrière kreeg David Cronenberg – de regisseur van Videodrome, Shivers, The Brood en The Fly – de bijnaam ‘the master of body horror’ omwille van de viscerale impact van zijn werk, waarin de gruwel inderdaad niet zozeer van buitenaf komt, maar geboren wordt uit het eigen lichaam.

Zijn films zijn echter ook altijd cerebrale verkenningen van een door de filmkritiek vaak verguisd genre. Het is dan ook geen verrassing dat hij gefascineerd raakte door schrijver James G. Ballard, bij wie mentale landschappen een cruciaal element zijn in zijn visionaire SF-romans.

In het controversiële Crash wordt dat element gekoppeld aan een proces van intense lichamelijke en seksuele transformatie, waarin de symbolen van de laat-kapitalistische moderniteit – wagens, beroemdheden, spektakel – een simulacrum worden van het belichaamde menselijke bestaan. Dat vertaalt zich in een ijskoude nachtmerrie die door Cronenberg op ronduit briljante manier in beeld wordt gezet.

De combinatie van de afstandelijke, contemplatieve stijl, de schitterende vaalkleurige fotografie van Peter Suschitzky en Howard Shore’s bezwerende muzikale score, levert een weergaloos meesterwerk op dat inderdaad – zoals de slogan indertijd beloofde – een unieke kijk biedt op het idee van ‘love in the dying moments of the twentieth century’.

Deze film wordt ingeleid door David Vanden Bossche (University of Wisconsin, Madison).

Gerestaureerd in 2019 door Recorded Picture Company en Turbine Media Group, onder supervisie van regisseur David Cronenberg en director of photography Peter Suschitzky.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.