Nieuwsbrief
T
F
Fri 08.03 - 20:30

Detour

Edgar G. Ulmer , 1945, 67’, DCP, geen ondertitels

ticket: €5 (standaard) / €3 (reductie, ook voor abonnees)

RESERVEEREdgar G. Ulmer draaide Detour in twee weken, met een budget van amper $100.000. Alle kwaliteiten van een sterke B-film zijn aanwezig: bravoure, efficiëntie en lef. Maar Detour is ook oogverblindend mooi, gefilmd in een overweldigend clair-obscur.

Zwarter worden film noirs niet. Het is een film over ‘bad luck’, over denken dat je de bodem bereikt hebt om dan tot de ontdekking te komen dat er nog een hele weg naar beneden te gaan is. Detour — hoe kan het ook anders met zo’n titel — is een roadmovie, een vlucht richting het beloofde land in het westen, maar ook een trip naar de kern van de hoofdpersonages. Terwijl ze richting ondergaande zon trekken, dringt de camera dieper en dieper door in de ziel van antiheld Tom Neal en femme fatale Ann Savage. Zelden waren close-ups zo overweldigend.

Ondanks zijn cultstatus en zijn erkenning als meesterwerk van de B-film, was Detour decennia lang enkel te zien als versleten print of goedkope video-transfer. Bijna 75 jaar na datum kunnen we de film eindelijk terug in zijn originele pracht bewonderen, met dank aan een goed bewaarde nitraatkopie uit CINEMATEK en het harde werk van het Academy Film Archive en de Film Foundation.

Inleiding door Nicola Mazzanti (conservator CINEMATEK)

Dit is een film binnen het Classics Restored Festival, in samenwerking met Cinea en kunstencentrum Buda.

Het is momenteel niet meer mogelijk om te reserveren voor deze film. Er wordt aan de kassa (open een halfuur vóór het startuur) een wachtlijst aangelegd.