Nieuwsbrief
T
F
Tue 18.02 - 20:30

E La Nave Va

Federico Fellini, 1983, 132’
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn de jaren 80 werd regisseur Federico Fellini er door de nieuwe generatie filmmakers vaak van verweten uitverteld te zijn. Het Italiaanse boegbeeld bood met E La Nave Va weerwoord in de vorm van een komische, gelaagde en bijzonder melancholische mozaïekfilm over de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer een reeks excentrieke Europese bourgeois een cruisetocht aanvangen om het as van een operazanger te verstrooien, is het duidelijk dat de regisseur zich in bekend territorium bevindt en opnieuw een reeks kleurrijke karakterschetsen zal tevoorschijn toveren. Vanzelfsprekend duurt het niet lang alvorens dit assortiment aan decadente industriebazen, rusteloze neurotici en verbeten rokkenjagers met elkaar in de clinch gaan, maar Fellini heeft meer dan enkel kolder op het oog.

E La Nave Va vertelt op tedere wijze het verhaal van een lang vervlogen tijd en de historische tragedies die nog in het verschiet zouden liggen. De geknutselde sterrenhemel en verlichte zee wijzen op de 20ste eeuw als een absurdistisch theaterstuk dat misschien enkel met een wrange glimlach kan aanschouwd worden.

Deze film wordt ingeleid door Lennart Soberon (Ugent).