Nieuwsbrief
T
F
Wed 27.04 - 20:30

El Gran Movimiento (2021)

Kiro Russo, Bolivië-Qatar-Zwitserland-Frankrijk, 2021, 85’
i.s.m. Please Release Me

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEREl Gran Moviemento is een fascinerende film waarin natuur, mystiek en het gif van een bruisende stad met elkaar in aanvaring komen. De film werd bekroond met de Juryprijs in de Orizzonti-competitie op het filmfestival van Venetië.

De jonge, maar verzwakte mijnwerker Elder is met zijn kompanen naar de hoofdstad La Paz gemarcheerd om de ongelijkheid en werkloosheid in Bolivia aan te klagen. Eenmaal daar moeten de mannen zich opnieuw uitsloven om een schamel loon bijeen te krijgen: op de straatmarkt sleuren ze met zakken, meubilair en watermeloenen. Langzaam verergert Elders conditie - volgens zijn vrienden door "het stof uit de mijnen" dat hij inademde. Of is er meer aan de hand? Een oude sjamaan spreekt namelijk over een storm die de wrede metropool voor altijd zal verwoesten.

Cineast Kiro Russo assembleerde een magisch en boze stadssymfonie en zet zich met zijn eclectische filmtaal - vlot schakelend tussen abstracte impressies en docu-noir - sterk op de kaart. Wanneer je een synthlijn hoort opkomen, ligt een van de meest memorabele scènes van het jaar in het verschiet. Transcendentale cinema, in de traditie van Jia Zhangke.

In samenwerking met MOOOV filmfestival.