Nieuwsbrief
T
F
Sun 08.03 - 20:30

Golden Eighties

Chantal Akerman, 1986, 96', DCP, Nederlands ondertiteld
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEER


In een winkelgalerij (is dat de Brusselse Toison d’Or van dertig jaar geleden?) kruisen en ontmoeten klanten en winkelmeisjes elkaar dagelijks, in Lili’s kapsalon, in de prêt-à-porter boetiek van de familie Schwartz, of aan de bar bij Sylvie. Allen dromen ze van liefde. Ze praten erover, bezingen ze, en dansen op het ritme van het koor shampoomeisjes, in dit muzikale drama dat sterk doet denken aan de musicals van Jacques Demy.

Een uitmuntende ensemblecast, met o.a. Delphine Seyrig en jaren tachtig popster Lio, glijdt door de winkelgalerij in een piekfijn geregisseerde choreografie, op de tonen van een aanstekelijke pop-soundtrack. Akerman schreef zelf de teksten voor de bedrieglijk vrolijke liedjes en zet de kijker constant op het verkeerde been: is deze film echt een ironische kritiek op de hyper-commerciële jaren tachtig of eerder een liefdevolle mijmering over alledaagsheid?

Akerman leefde zich volledig uit met het geluidsontwerp voor deze film, die bomvol kleine maar betekenisvolle vondsten zit: van het geklik van hoge hakken op de vloer over het onwelkome geluid van een rits tot de steeds veranderende toon en volume van de vele gesprekken en gezangen.

Deze film wordt ingeleid door Hilde D’haeyere (KASK School of Arts).

Gerestaureerd in 2018 door CINEMATEK en de Fondation Chantal Akerman.

Dit is de slotfilmfilm van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.