Nieuwsbrief
T
F
Sun 08.03 - 10:00

Het verhaal van de zwerver: kortfilms van Charlie Chaplin (8+) + ONTBIJT (volzet)

, 60', DCP
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: volzet

RESERVEER


Vanochtend laten we drie kortfilms van Charlie Chaplin zien. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Op het programma staan:

Kid Auto Races at Venice (Henry Lehrman, USA 1914, ZW, 7’)
The Tramp is ongetwijfeld een van de bekendste filmpersonages aller tijden. Hoewel Charlie Chaplins zwerver meer dan honderd jaar geleden voor het eerst op het witte doek verscheen, blijft het personage wereldwijd herkend worden, zelfs louter op basis van zijn silhouet. In deze compilatie van drie kortfilms volgen we the Tramp vanaf zijn eerste verschijning. Kid Auto Races at Venice is een kleine mijlpaal in de filmgeschiedenis, niet enkel omdat het de eerste keer is dat Chaplin zijn wereldberoemde kostuum aantrekt, maar ook omdat dit een prototypische ‘mockumentary’ is. Wat we te zien krijgen, lijken ‘echte’ beelden van een ‘newsreel’, het toenmalige audiovisuele nieuws, waarin The Tramp de opnames van een autorace verstoort.

The Rink (Charles Chaplin, USA 1916, ZW, 25’)
The Rink was één van de grootste successen in Chaplins toen nog jonge carrière. Op karakteristieke wijze verstoort the Tramp de sociale orde, dit keer op restaurant en op een rolschaatsbaan. Chaplin schaatst de boel op stelten, op gracieuze en verbazingwekkend behendige wijze, een kunstje dat hij nog eens zou herhalen in Modern Times.

The Immigrant (Charles Chaplin, USA 1917, ZW, 24’)
Als The Rink een perfect voorbeeld is van hoe fysiek indrukwekkend Chaplins slapstick was, dan is het ontroerende The Immigrant een mooie illustratie van die andere sterkte, de humanistische lyriek die zijn langspeelfilms zo onvergetelijk maakt.

Deze films werden gerestaureerd door Cineteca di Bologna als onderdeel van The Chaplin Project, in samenwerking met Lobster Films en Film Preservation Associated.

Met live muzikale begeleiding door studenten van het School of Arts Conservatorium. Wees vanaf 10:00 welkom voor een (gratis) ontbijt.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Deze voorstelling is volzet. Vanaf 10:00 wordt een wachtlijst aangelegd.