Nieuwsbrief
T
F
Tue 29.10 - 20:30

Kortfilmprogramma: Het huis (volzet)

, DCP, 80'
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERArchitectuur speelt een grote rol in de structural cinema van de jaren 1960 en ’70, waarin vaak aan de hand van extended long takes de stabiliteit van het beeld, maar tevens het voorbijglijden van de tijd en het licht worden geëxploreerd.

Het uit één ononderbroken take bestaande La Chambre van Chantal Akerman (11', DCP) plaatst zich onmiskenbaar in deze traditie, net zoals Das Haus van Aglaia Konrad (22, digitale file), waarin een brutalistische woning van Juliaan Lampens uit de jaren 1970 met behulp van de filmcamera wordt geanalyseerd.

Daarnaast vormen architectuur en het geautomatiseerde interieur ook belangrijke motieven in de slapstickcinema van de jaren 1920. Zo neemt Keaton in One Week (19', DCP) de rage van prefab architectuur op de korrel en leidt mechanische orde tot anarchische chaos.

'Chaos in the kitchen' vormt ook het onderwerp van Akermans debuut Saute ma ville (13', DCP), waarin ook de acteerstijl aan slapstick herinnert.

Het kortfilmprogramma wordt ingeleid door Steven Jacobs en gebeurt met muzikale begeleiding van Johan Derycke.

Deze voorstelling is volzet. Wil je toch je kansen wagen: aan de avondkassa (open om 20:00) wordt een wachtlijst aangelegd.