Nieuwsbrief
T
F
Thu 01.10 - 21:30

Koyaanisqatsi - VOLZET -

Godfrey Reggio, 1982, 86', DCP
i.s.m. Kinoautomat

ticket: Deze voorstelling is volzet

RESERVEERBreek het plaveisel en doof de lichten, Kinoautomat plaatst je te midden het getoeter en geruis van een wereld uit balans.

Koyaanisqatsi is het iconisch experimentele filmwerk van Godfrey Reggio. Jaren aan reizen en contemplatie resulteerden in dit meditatieve meesterwerk dat moderniteit en urbanisatie onder de loep neemt. Reggio levert via een dialoog-vrije beeldstroom een caleidoscopisch gedicht over de relatie tussen natuur, technologie en de levende wezens die beiden bemiddelen. Timelapses en poëtische montage worden gebruikt om vragen te stellen bij het vooruitgangsdenken en de kijker de wereld door verse ogen te laten waarnemen. Koyaanisqatsi wordt echter vooral herinnerd voor de zielstrelend mooie soundtrack van Phillip Glass. Het zijn deze minimalistische composities die dit monumentale filmgedicht tot een ervaring verheffen die adem steelt en tot reflectie stemt.

Gastspreker Joosje Hendrikx brengt de eco-kritische boodschap van de film naar het heden en licht toe wat de film kan bijdragen tot de klimaatzaak. Zowel de wonderen als de open wonden van de industrialisering worden in de film naar voren gebracht, waardoor de film destijds als een lofrede voor technologische virtuositeit én als alarmbel voor de stand van de planeet werd beschouwd. Joosje kijkt voorbij de stalen torens en betonnen dekens van de moderne grootstad en grijpt met groene vingers naar een nieuwe ecologische gevoeligheid.

Deze Kinoclub #20 vindt plaats in de MIRY Concertzaal, om 21.30 in plaats van 20.30. Lees meer.