Nieuwsbrief
T
F
Wed 29.05 - 20:30

La Ciénaga (2001)

Lucrecia Martel, 2001, Argentinië, Frankrijk, Spanje & Japan, 103’, 35mm, Spaans gesproken, Nederlands-Frans ondertiteld

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERMecha, de matriarch van de familie, brengt samen met haar man en hun vier kinderen de verstikkend warme zomer door in een idyllische villa op een vervallen landgoed in de bergen van Argentinië. Verveling viert hoogtij: terwijl de kinderen het grootste deel van de dag op bed liggen, laten de ouders zich bij het zwembad gestaag vollopen met gekoelde wijn. Wanneer Mecha haar voet bezeert en in bed moet blijven, sluit ze zich af van de enerverende buitenwereld. Haar nichtje Tali komt het gezin een handje toesteken. Maar de komst van Tali brengt meer chaos dan rust en het onheil hangt dreigend in de lucht.

Deze debuutfilm van cineaste Lucrecia Martel is een troef binnen de Argentijnse cinema. Met de geestelijke frustraties van de volwassenen en hun tieners als leidraad, is La Cienaga een poëtisch doch wrede beschouwing over seksualiteit, liefde, verraad en racisme. De titel, die ‘het moeras’ betekent, past perfect: de familie zit figuurlijk vast in de modder en de film is het onverbloemde portret van hun eigen verval.

Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm The Path of a Memory van KASK-alumnus Katerina Indesteege.