Nieuwsbrief
T
F
Tue 26.09 - 20:30

Lawrence of Arabia

David Lean, 1962, 227’, Blu-ray, Engels gesproken, Engelse ondertitels

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


Lawrence of Arabia vertelt het waargebeurde verhaal van T. E. Lawrence, een Britse officier die Arabische volkeren tijdens de Eerste Wereldoorlog samenbracht om het hoofd te bieden tegen de Turken. Vier epische uren spenderen we in de woestijn, met de ogen van Peter O'Toole als twee dorstlessende oases.

In de eerste helft wordt Lawrence opgebouwd als een leider, een held: hij kan dingen die de Arabieren niet kunnen, hij durft wat zij niet durven, hij draagt het morele kompas. Het is even wachten voor David Lean aan de deconstructie van blanke arrogantie en Westers imperialisme begint.

Lawrence of Arabia is een historisch verhaal, maar na verloop van tijd wordt het vooral een psychologisch portret. Is Lawrence een held? Waar eindigt zijn alliantie met de Arabieren en waar begint zijn loyauteit met de Britten? Wanneer zijn zijn gewelddaden gerechtvaardigd en wanneer wordt het bloedlust? En wat is het toch met die homoseksuele ondertoon? Geschiedenis kan op verschillende manieren geschreven worden, en films kunnen op verschillende manieren gelezen worden.