Nieuwsbrief
T
F
Tue 13.02 - 20:30

Le Jour Se Lève

Marcel Carné, 1939, 93'; Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, DCP
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERNa het veelgeprezen Le Quai des brumes (1938) leverde de Franse topregisseur Marcel Carné in 1939 met Le Jour se lève opnieuw een poëtisch-realistisch pareltje af.

Schipperend tussen een ménage à trois liefdesdrama en een schurk-sluit-zich-op-in-een-gebouw-thriller, krijgen we via flashbacks steeds meer inzicht in waarom hoofdpersonage François (Jean Gabin) zijn liefdesrivaal Valentin (Jules Berry) neerschoot.

Los van het cinematografische, zijn er nog andere redenen waarom Le Jour se lève zich een plaatsje in de filmgeschiedenisboeken heeft veroverd. Zo werd de film in 1940 verboden door het Vichyregime omdat het verhaal het bezette Frankrijk verder zou demoraliseren. In 1947 ging RKO Radio Pictures nog een stap verder. Met het oog op een Hollywoodremake (The Long Night) haalde de Amerikaanse filmproducent de distributierechten van Le Jour se lève binnen, met als doel om elke filmrol ervan te vernietigen. Even werd gevreesd dat het bedrijf in haar opzet was geslaagd, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Gelukkig maar, anders had u deze topfilm moeten missen.

De film wordt ingeleid door de fantastische Lennart Soberon.