Nieuwsbrief
T
F
Tue 28.04 - 20:30

Le Silence de la Mer (geannuleerd)

Jean-Pierre Melville, 1949, 86', 35 mm, Nederlands en Frans ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan 18 mei te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Wereldoorlog II. De Duitse officier Werner von Ebrennac wordt ingekwartierd in een Frans dorpje, bij een oude man en zijn nichtje. De Duitser praat honderduit over kunst, filosofie en het verbond tussen het Franse en Duitse volk. Hij botst evenwel op een muur van zwijgzaamheid, de enige vorm van verzet waarover nonkel en nicht beschikken. Hun stilte geeft vrij spel aan andere geluiden, zoals het tikken van de klok en het ruisen van de zee uit de titel.

Het experimentele karakter van deze verfilming van een klassieker uit de Franse verzetsliteratuur (het gelijknamige boek van Vercors dateert van 1942) toont zich ook in een prominente voice-over. Met letterlijke beschrijvingen van wat we te zien krijgen, trekt die zich niets aan van de filmische conventies. De excentrieke Franse filmmaker Jean-Pierre Melville wilde met zijn debuut dan ook een ‘anti-cinematische’ film maken. Het levert grootse cinema op, bejubeld door de critici die later de nouvelle vague zouden vormen.