Nieuwsbrief
T
F
Tue 17.03 - 20:30

Les Possédés (geannuleerd)

Andrzej Wajda, 1988, 116', 35mm, Nederlands en Frans ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan de paasvakantie te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Als verzetsstrijder tijdens WOII kwam Andrzej Wajda, sociaalkritisch filmmaker en kortstondig Pools senator, meer dan hem lief was in aanraking met conflict en trauma. Sterk getekend door zijn eigen verzetsverleden, groeide Wajda uit tot het boegbeeld van de Poolse Filmschool, een groep regisseurs die, onder invloed van het Italiaanse neorealisme, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog verbeeldde. Voor Les Possédés richt hij zijn scherpe blik op een andere setting, een fictieve politieke broeihaard die hij ontleent aan de vuistdikke roman Boze Geesten (1872) van de Russische grootmeester Fjodor Dostojevski.

In een provinciestadje nabij Sint-Petersburg komt de oudere, behoudsgezinde generatie onzacht in aanraking met een groep jonge revolutionairen, vol van zogenaamd ‘westerse’ liberale ideeën. Doorheen Dostojevski’s interne twisten en politieke intriges weeft Wajda metaforische kritiek op het politiek woelige Polen van de jaren 1980. Datzelfde politieke klimaat dwong Wajda voor deze film uit te wijken naar Frankrijk, waar hij een sterke Frans-Poolse cast, waaronder Isabelle Huppert, rondom zich verzamelde. Een ambitieuze tragedie die als gezamenlijke vrucht van twee meesters uit de Oost-Europese kunsten stof tot nadenken biedt.

Deze film wordt ingeleid door Piet Van Poucke (UGent).