Nieuwsbrief
T
F
Tue 21.04 - 20:30

Lili Marleen (geannuleerd)

Rainer Werner Fassbinder, 1981, 120', 35mm, Nederlands en Frans ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan 18 mei te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Lili Marleen staat niet enkel bekend als het gevierde lied uit 1939, maar ook als een melodrama zoals enkel R. W. Fassbinder ze kon maken. Deze adaptatie van een semi-autobiografische roman van Lale Andersen – die als Duitse singer-songwriter bekend werd met het bewuste lied – gaat over de verboden liefde tussen de Duitse cabaret-zangeres Willie (Hanna Schygulla) en de Zwitsers-joodse componist Robert (Giancarlo Giannini). Een niet onbelangrijk detail is dat deze romance zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als klap op de vuurpijl dat Willie’s werk warm wordt onthaald in nazi-kringen, terwijl Robert een actief lid is van een verzetsgroep.

Bovendien kan Lili Marleen worden gezien als een postmodern meesterstuk dat sterk voor was op zijn tijd. Zo is de gekozen esthetiek overduidelijk gebaseerd op de stijl van de vele nazi-melodrama’s uit de oorlogsperiode, maar wordt deze dermate in de verf gezet dat de onderliggende, vaak verhulde zedenles naar het oppervlak wordt getild. Deze op ironie gebaseerde deconstructie van de nazi-moraal werd bij het uitkomen van de film echter weinig begrepen, noch gesmaakt.