Nieuwsbrief
T
F
Sun 08.03 - 16:00

Los olvidados

Luis Buñuel, 1950, 81', DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEER


Toen hij er niet langer in slaagde om films gefinancierd te krijgen in zijn thuisland en de rest van Europa, aanvaardde de Spaanse beeldenstormer Luis Buñuel een aanbod om in Mexico te gaan werken. Hij draaide er een hele reeks producties, waarvan Los Olvidados een van de beroemdste werd en tevens de prent waarmee de regisseur zijn naam voorgoed vestigde binnen het internationale festivalcircuit.

De film is de kroniek van een bende jongeren die via de misdaad proberen te overleven in de straten van Mexico-Stad. Pedro, de enige jongen met een geweten, raakt betrokken bij moord en onterecht beschuldigd van diefstal, door zich in te laten met Jaibo, de bruut die ook hem de moederliefde zal ontnemen waar de jongen zo naar smacht.

Behalve de voice-over tijdens de intro, weigert Buñuel resoluut om te kiezen voor een documentaire of realistische stijl en injecteert hij de film met sterke, lyrische beelden: een man die in elkaar geslagen wordt en ontwaakt oog in oog met een vechthaan; een jong meisje dat melk over haar benen giet. Los Olvidados bevat ook een schitterende surrealistische droomscène waarin de schuldgevoelens van de jonge protagonist op even wonderlijke als angstaanjagende wijze vorm krijgen.

Deze film wordt ingeleid door Ruben Demasure (Universiteit Antwerpen).

Gerestaureerd in 2019 door het World Cinema Project in de L’Immagine Ritrovata laboratoria, in samenwerking met Fundación Televisa, Cineteca Nacional México en Filmoteca de la UNAM, gefinancierd door de Material World Foundation.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.