Nieuwsbrief
T
F
Tue 21.02 - 20:30

Matinee (1993)

Joe Dante, VSA, 1993, 99', 35mm, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERAmerika anno 1962. In een televisiespeech waarschuwt president Kennedy voor de naderende kernwapenwedloop in de Koude Oorlog met de Sovjet Unie. Het eiland Cuba wordt als gevaarlijke raketbasis aangezien. Niet zoveel verder in een kuststadje bij Key West Florida arriveert de excentrieke showman en filmmaker Woolsey. Ter promotie van de première van zijn nieuwste

B-horrorfilm Mant!, bereidt hij speciaal voor de lokale bioscoopgangers een intense 3D-ervaring voor: cinemazetels worden voorzien van elektrische schokken, mistmachines worden geïnstalleerd en in de verduisterde filmzaal zal een gigantische, hybride mascotte van halfmens-halfmier, ten gepaste tijde amok maken in de vertoning.

Hoewel Matinee destijds geen kassucces werd, groeide deze film uit tot een ware cultklassieker. De Gremlins-regisseur Joe Dante maakte met Matinee een verhaal dat gretig uitpuilde van de nostalgie naar zijn jeugdjaren met B-filmmonsters en de alomtegenwoordige angst voor een nucleaire ramp. Waar moet het publiek het meest van huiveren: de horrorfilm in de besloten cinemazaal, of de realiteit van het wereldlijke schouwtoneel?

Deze film wordt ingeleid door filmwetenschapster Atalya De Cock.