Nieuwsbrief
T
F
Tue 24.09 - 20:30

Moonfleet

Fritz Lang, 1955, 87’, Engels gesproken, Nederlands & Frans ondertiteld, 35mm
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERHet duurde meer dan 50 jaar alvorens het in 1898 gepende Moonfleet de kusten van de VS bereikte, maar het Engelse kinderverhaal was bij publicatie een instant succes. De populariteit van deze avonturenroman - over een groep geslepen smokkelaars die haven houden in een slaperig Dorset dorpje - ontging Hollywood niet, en binnen luttele maanden kocht MGM de rechten.

Bolstaand van intrige, gevaar en verwondering had Moonfleet immers alles om kassa’s te laten rinkelen. Al snel werd regisseur Fritz Lang aangeduid als huurlingfilmer van dienst om die belofte te verzilveren. Uit vrees dat de film in een piratenklucht zou verzanden, verzette Lang zich echter tegen de richtlijnen van de studio en maakte hij een moreel gelaagd gotisch melodrama over verloren onschuld en de gevaren van het volwassen worden.

Met zwoele kleuren brengt Lang louche kroegen en weelderige kostuums tot leven en schildert rijkelijk met schaduwen op het Cinemascope canvas. De gok loonde helaas niet, het publiek bleef weg en de studio zag wit van woede. Cahiers du Cinéma keek gelukkig voorbij de financiële flop en zag een artistieke triomf die nog lang doorheen de filmgeschiedenis zou nagalmen.

De film wordt ingeleid door (de fantastische) Lennart Soberon.