Nieuwsbrief
T
F
Mon 28.10 - 20:00

Naked Lunch (volzet)

David Cronenberg, 1991, 115', Engels gesproken, Frans & Nederlands ondertiteld, 35mm
i.s.m. Het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDe Canadese regisseur David Cronenberg heeft wel wat rode draden door zijn oeuvre lopen. Zijn aandacht voor de fragiele grenzen van het lichaam bezorgde hem de titel van meester in de body horror. Toch verschillen zijn films op een fundamentele manier van de meeste andere horrorfilms door de manieren waarop Cronenberg kijkers toestaat of net niet toestaat om zich te identificeren met de personages.

In verschillende films heeft Cronenberg ook expliciet aandacht voor massamedia zelf, en dan meer specifiek de manieren waarop mensen in andere werelden gebracht worden en daar niet uit geraken (tv in Videodrome, games in eXistenZ).

Deze rode draden zijn allen verweven in Naked Lunch, Cronenbergs adaptatie van William S. Burroughs’ gelijknamige roman. Geschreven onder invloed van een volledige apotheek aan harddrugs pende Burroughs een zowel letterlijk als figuurlijk compleet verknipte tekst bijeen, een cocktail van seks en drugs, sciencefiction en western, aliens en insecten. Met een passend gebrek aan eerbied voor het oorspronkelijk verhaal ging Cronenberg zelf aan het knippen en plakken, en voegde hij narratieve lijnen uit Burroughs’ eigen levensverhaal toe.

Het resultaat is een uitermate fascinerende kijk op het schrijfproces en de betekenis van een adaptatie van woord naar beeld, een exploratie van de verhouding tussen taal en lichaam, en hoe de psychose daar op haar beurt een blik op biedt.

Deze vertoning (op 35mm-print) gebeurt in samenwerking met Het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie en wordt om 20:00 kort ingeleid door Dries Roelandts en Bert Lesaffer. Na de vertoning is er een uitgebreid nagesprek.

Deze voorstelling is volzet. Wil je toch je kansen wagen: aan de avondkassa (open om 19:30) wordt een wachtlijst aangelegd.