ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)
RESERVEER
Sinds het midden van de jaren 1960 exploreert de Amerikaanse
documentaire filmmaker Frederick Wiseman diverse sociale instituten zoals ziekenhuizen, scholen of gevangenissen. In 2014 documenteerde hij de National Gallery te Londen in zijn karakteristieke stijl, die hij ooit als ‘Reality Fiction’ omschreef en die zich vaak vertaalt in een combinatie van een observationele camerastijl met een dynamische montage. In deze drie uur durende film spelen niet alleen diverse meesterwerken uit de Europese
kunstgeschiedenis een rol maar ook de bezoekers, bewakers, restaurateurs, lijstenmakers, gidsen en vele anderen worden in het centrum gezet.
Discussies over marketingstrategieën onder directieleden worden afgewisseld met observaties van curatoren, die zorgvuldig de posities van schilderijen bepalen terwijl het licht wordt gekalibreerd. Niettemin presenteert Wiseman het museum vooral als het product van een institutionele logica die bepaald wordt door andere bureaucratische processen. Slechts af en toe krijgen we de tijd om in contemplatieve stilte de kunstwerken te aanschouwen.
Deze film wordt ingeleid door kunstwetenschapper Joséphine Vandekerckhove.