Nieuwsbrief
T
F
Wed 22.01 - 20:30

Night Has Come

Peter Van Goethem, 2019, 56’, DCP, Engels gesproken & Nederlands ondertiteld
i.s.m. Cinema RITCS

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERWat is de betekenis van de beelden die we maken? Nemen ze iets vast van het heden, of staan ze open voor toekomstige interpretaties? Peter Van Goethem stelt enkele vragen over de manier waarop wij naar archiefmateriaal kijken en geeft ons tegelijk een bijzondere sciencefictionfilm cadeau. Daarvan werd de tekst geschreven door Peter Verhelst en de muziek gecomponeerd door Guy Van Nueten.

Een zware voice-over (Johan Leysen, bas bij uitstek) weerklinkt op archiefbeelden uit Brussel. Een oude man wordt wakker in een sanatorium op een onbekende locatie. Hij lijdt aan geheugenverlies, veroorzaakt door een virus. Welke herinneringen zijn echt en welke onecht? Hoe dringen bepaalde beelden door tot een collectief geheugen? Welke betekenis krijgen ze daar? Welke momenten uit de geschiedenis verdwijnen door mechanismen van macht?

Op die punten overlapt het fictieve verhaal van Night Has Come met de reële vorm ervan. De vragen gaan immers even goed over het gebruik van echte archiefbeelden.

Na de vertoning van Night Has Come gaat Jasper Rigole (KASK) in gesprek met Peter Van Goethem. Die laatste toont ook een compilatie van non-fictionele archieffilms die hij voor de film gebruikte.

Dit is een vertoning in het kader van themamaand FRICTIE, een focus op de ficties van de realiteit.