Nieuwsbrief
T
F
Tue 29.01 - 20:30

Opfergang

Veit Harlan, 1944, 98’
Engels ondertiteld, DCP

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


Dat regisseur Veit Harlan tien jaar eerder in opdracht van Hitler de antisemitische prent Jud Süss had gemaakt, dat Opfergang in opdracht van Hitlers propagandachef Joseph Goebbels werd gemaakt, zal weinigen motiveren om naar deze film te komen kijken. Dat zou jammer zijn. Misschien is, afgezien van Hitchcocks Vertigo, geen film er zo in geslaagd de kijker mee te sleuren in de amoureuze obsessies van de personages.

Goebbels deed alsof hij niet tevreden was met het resultaat: teveel decadente 'Todeserotik', en een onverantwoorde ode aan overspel. Maar terwijl hij de release van de film bleef uitstellen, raakte hij er zelf aan verslaafd.

Dit in een rode gloed gedrenkte melodrama is tegelijk licht en zwaar. De drie hoofdpersonages lopen er als bedwelmd rond, in de ban van nocturnes van Chopin en gedichten van Nietzsche, van de zee, van paarden, en vooral van elkaar. De obsederende soundtrack en de camera die vaak op een bevreemdende manier op wandel gaat, versterken het gevoel een hallucinatie te beleven. Alles in deze film is dubbelzinnig. Wie 'offert' zich voor wie? En welk vreemd verlangen speelt er in dat offer mee?

Keuze van en inleiding door auteur, filosoof en KASK-docent Frank Vande Veire.