Nieuwsbrief
T
F
Sat 07.03 - 16:30

Ordet

Carl Theodor Dreyer, 1955, 125', DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea & Kunstencentrum BUDA

ticket: €5 / €3 (reductietarief ook voor KASKcinema-abonnees)

RESERVEER


De godvrezende boer Morten Borgen heeft drie zonen. De oudste, Mikkel, is getrouwd met Inger, die hun tweede kind verwacht. De middelste zoon Johannes gelooft dat hij Jezus Christus is. Anders, de jongste, wil trouwen met de dochter van een sektarische kleermaker wiens religieuze overtuigingen botsen met die van de Borgen-patriarch. Uiteindelijk leidt het conflict zelfs tot geweld.

Tot er een groter probleem opduikt: complicaties bij de zwangerschap van Inger – om de moeder te redden, moet de arts de pasgeborene opofferen. Maar een woedende Johannes voorspelt dat Inger ook zal sterven…

Deze minimalistische late film van Dreyer, gebaseerd op een toneelstuk uit 1925, staat bekend om zijn ‘long takes’ met uitgekiende camerabewegingen en zijn belichting die doet denken aan de schilderijen van de oude meesters. Teruggebracht tot zijn spirituele kern – de triomf van het geloof over het rationalisme – kan Ordet ook worden beschouwd als een geloofsbelijdenis in de wonderbaarlijke krachten van de cinema.

Ordet is een van de belangrijkste en beste films van Dreyer. Het was ook zijn grootste commerciële succes en won meer bijval en prijzen dan al zijn andere films samen, waaronder de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en een Golden Globe Award.

Deze film word ingeleid door Wouter Hessels (RITCS School of Arts).

Gerestaureerd in 4K in 2019 door het Danish Film Institute, op basis van een 2K scan van het originele cameranegatief uit 2008.

Deze vertoning is deel van Classics Restored Festival. Met een festivalpas (€35 / €20) heb je toegang tot alle films op het programma. Je kan echter ook reserveren voor de afzonderlijke films zolang de voorraad strekt.