Nieuwsbrief
T
F
Wed 04.12 - 20:30

Paris vu par…

Jean-Luc Godard, Éric Rohmer, Claude Chabrol, Jean Rouch, Jean Douchet en Jean-Daniel Pollet, 1965, 95’, DVD, Frans gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: volzet

RESERVEERBestel je baguette en stem die accordeon; Kinoautomat flaneert samen met je langs de uitgestrekte boulevards en charmante boetieks van de Franse lichtstad.

Paris vu par… is een anthologiefilm, een omnibus van verhalen, die gemaakt werd tijdens de hoogdagen van de Nouvelle Vague. Jong geweld als Claude Chabrol, Jean-Luc Godard en Éric Rohmer wierpen zich tijdens de jaren 60 op als redders van de Franse cinema en boden elk op eigenzinnige manier verzet tegen de gevestigde filmnormen. In Paris vu par… kregen zes opkomende en gevierde filmmakers vrij spel om hulde te brengen aan een bepaalde buurt in Parijs. Ons gidsend door de buurten van Saint-Germain en Montparnasse, biedt deze bundeling van krachten een speelse verkenning van een Europese metropool.

In een uitgebreide inleiding benut gastspreker Lieselore Remans de veelstemmigheid van Paris vu par... om de anthologiefilm als categorie te analyseren. Vaak betwist als genre, en zelden besproken, geldt de anthologie als een curiosum in de filmgeschiedenis. Desondanks kent menig filmstroming een dergelijke bloemlezing die de talenten van haar tijd tentoonstelt. Lieselore bespreekt liefkozend het fenomeen met een lezing die de mogelijkheden en paradoxen van deze filmvorm verkent.

Deze voorstelling is volzet. Wil je toch je kansen wagen: aan de avondkassa, open vanaf 20:00, wordt een wachtlijst aangelegd.