Nieuwsbrief
T
F
Tue 15.02 - 20:30

Paths of Glory (1957) - VOLZET!

Stanley Kubrick, VSA, 1957, 88'
i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER

​​

Van zijn langspeeldebuut Fear and Desire (1953) over Dr. Strangelove (1964) tot Full Metal Jacket (1987): doorheen zijn oeuvre richt grootmeester Stanley Kubrick zijn blik herhaaldelijk op de morele complexiteit van oorlog. Hij bedient zich daarbij van uiteenlopende filmische ingrepen en stijlen, maar zijn meest rechttoe rechtaan activistische anti-oorlogsfilm is wellicht Paths of Glory.

In de Franse loopgraven en hoofdkwartieren van de Eerste Wereldoorlog tonen de oversten weinig deontologische scrupules en nemen ze het niet al te nauw met de levens van de soldaten in de frontlinie. Kolonel Dax (Kirk Douglas) voert een haast vergeefse strijd tegen de legertop en de onmenselijke oorlogsbureaucratie om de levens van zijn makkers te vrijwaren. Door de hevige kritiek op het militaire apparaat kwam de film pas achttien jaar na zijn première uit in Frankrijk en ook in andere landen werd door politieke en militaire leiders werk gemaakt van een vertoningsverbod.

Een nog geen dertig jaar oude Stanley Kubrick etaleert hier de messcherpe combinatie van visuele grandeur en duistere psychologische analyse die van hem een absoluut boegbeeld van de naoorlogse cinema zal maken.

Deze film wordt ingeleid door mediawetenschapper Ben De Smet.