Nieuwsbrief
T
F
Fri 20.03 - 20:30

Pays Barbare (geannuleerd)

Yervant Gianikian & Angela Ricci Lucchi, 2013, 65', DCP, Engels ondertiteld
i.s.m. Arts of Oblivion Symposium

ticket: geannuleerd

RESERVEERUPDATE: Door de preventieve richtlijnen rond het coronavirus is vanuit de Hogent beslist om alle publieke evenementen van KASK tot aan de paasvakantie te annuleren. Daar vallen ook de vertoningen van KASKcinema onder - even geen film dus. We vinden dit spijtig en vervelend en veel andere dingen, en hopen dat dit uw agenda en uw liefde voor film niet al te veel verstoort.

Vanavond vertonen we een film in het kader van het Arts of Oblivion Symposium.

In deze documentaire stellen filmmakers Angela Ricci Lucchi en Yervant Gianikian de vraag wat fascisme is, hoe het wordt geboren, waar de wortels liggen, wat zijn verschillende uitlopers gemeenschappelijk hebben?

“We bestuderen materiaal dat betrekking heeft op Italiaans koloniaal Ethiopië (Abyssinia), dat recent werd onthuld in een privaat filmarchief. We doorzoeken deze frames van kolonialisme, bestuderen ze met een vergrootglas en verwerken de onderschriften. Het materiaal was bedoeld om alleen, in stilte bekeken te worden. Deze filmische fragmenten die met de handen worden onderzocht, zonder projector, zijn indicaties van wie de film bezat en welke delen zij keer op keer bekeken.

De lezing van de kijker is dubbelzinnig, we zien zowel de beelden zelf als de manier waarop deze geconsumeerd werden. Een Ethiopische vrouw zit op haar knieën en draagt een hemd dat haar borsten bloot laat, een bebaarde soldaat wast op symbolische wijze haar hoofd: bepaalde woorden komen terug in het onderschrift, zoals barbaars, primitief en plunderend. Tussen de films vinden we een aantal militaire sequenties die het geweld van de Italiaanse onderneming om Ethiopië te verslaan laten zien.” (Yervant Gianikian & Angela Ricci Lucchi)

Het Arts of Oblivion Symposium brengt experts, kunstenaars en activisten samen om te reflecteren over hoe, waarom en op welke manier de hedendaagse cultuur omgaat met het vergeten van verschillende gewelddadige en traumatische historische gebeurtenissen. Op het programma staat een mix van presentaties, interviews en filmvertoningen.