Nieuwsbrief
T
F
Mon 10.02 - 20:00

Pickpocket

Robert Bresson, 1959, 79’, DCP, Frans gesproken & Engels ondertiteld
i.s.m. het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEEREen man, een portemonnee, een hand. Een hint van opwinding en angst in de ogen van een anders emotieloos gezicht. Of vullen we dat zelf in?

Michel, een onopmerkelijke jongeman, hoort van de aantrekkelijke buurvrouw van zijn moeder dat ze op sterven ligt. Hij wil haar niet zien, maar geeft de buurvrouw wel geld. Hij gaat naar een paardenrace en besluit een portemonnee te stelen uit andermans zak. Hij wordt opgepakt, maar vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Hier start Michels obsessie met zakkenrollen. Waarom? Michel weet het niet. Wij weten het niet. Zelfs Robert Bresson weet het niet.

De enige manier waarop Michel een plek kan vinden in de maatschappij, is door er recht tegenin te gaan. Met een narcistisch deken om zich heen geslagen, beslist hij dat hij meer recht heeft op geld dan andere mensen. In zijn kat- en muisspel met een politieofficier lijkt het wel alsof Michel gepakt wil worden.

Pickpocket is een van Bressons bekendste films. De gestileerde zwart-wit-film bestaat uit longshots met minimale camerabewegingen, die voortdurend in- en uitfaden.

Deze vertoning gebeurt in samenwerking met het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie en wordt in- en uitgeleid door Filip Kolen, die zal spreken over het thema Tijd en Castratie. De inleiding start om 20:00.