Nieuwsbrief
T
F
Wed 06.12 - 20:30

Picnic at Hanging Rock (1975)

Peter Weir, Australië, 115', Engels gesproken, niet ondertiteld
i.s.m. Kinoautomat

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERDwaal rond en check je vibes, Kinoautomat neemt je mee op wandeltocht door de illustere landschappen van Picnic at Hanging Rock.

In 1900 vertrok een meisjesschool op een geologisch verantwoord uitstapje in de Australische wildernis. Doel was om de befaamde Hanging Rock te zien, een indrukwekkende rotsformatie gehuld in mythische grandeur en plaatselijke folklore. Wat een dag keuvelen en broodjes eten had moeten worden neemt echter een verontrustende wending wanneer een aantal meisjes uit het niets verdwijnt. In deze metafysische mysteriefilm is niets wat het lijkt. Cinefiel-sjamaan Peter Weir laat drama en artificiële spanning liggen in ruil voor meer complexe en onbenoembare gevoelens. Eerder dan op zoek te gaan naar antwoorden, laat Weir zijn kijkers langzaam weken in een bad van existentiële twijfel en esoterisch ongenoegen. Dat alles terwijl de rauwe doch beeldschone natuur de achterblijvers gadeslaat.

Onze gastspreekster van dienst haalt haar kinokompas boven voor een inleiding rond de rol van landschappen en atmosfeer in cinema. Hoewel ze vaak worden beschouwd als slechts de achtergrond van de actie, vormen omgevingen een essentieel onderdeel van de mise-en-scène van een film. Op onderbewuste wijze kunnen deze landschappen de harten van hun kijkers bespelen en binnentrekken in nieuwe gevoelswerelden.

Deze film wordt ingeleid door illustratrice en onderzoekster Laura Andriessen.