Nieuwsbrief
T
F
Wed 12.02 - 20:30

Procès de Jeanne d’Arc

Robert Bresson, 1963, 65’, DCP, Frans gesproken & Engels ondertiteld
i.s.m. De Cinema & Cinema RITCS

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEERIn Procès de Jeanne d’Arc probeert Bresson, zoals hij het zelf zei, “een non-historische waarheid te verkondigen door historische woorden te gebruiken”. Door alleen te laten zien wat de kijker écht nodig heeft, geeft Bresson ons inzicht over de tijdloze waarheid die achter het plot van de film ligt.

Het einde van het verhaal van Jeanne d’Arc is bekend: de Franse boerin wordt gevangen genomen voor ketterij en voor de rechtbank gehaald. Ze wordt beschuldigd van hekserij, gekweld door haar gevangenisbewakers en gepest door rechters, maar blijft geloven dat haar militaire acties bevelen waren van God, die ze in een visioen heeft gezien. Wanneer ze op een zwak moment toch toegeeft, loopt het tragisch af.

Bressons meest ondergewaardeerde film wordt vaak vergeleken met La passion de Jeanne d’Arc van Carl. T. Dreyer. Bresson is het hier zelf echter volledig mee oneens en noemt deze andere film grotesk en theatraal. Deze kritiek kan wellicht gezien worden als het startpunt voor zijn bewerking, waarin emotieloze acteurs vastgelegd worden door minimale cameravoering.

Deze vertoning gebeurt in samenwerking met De Cinema en Cinema RITCS.