Nieuwsbrief
T
F
Wed 14.11 - 20:30

Standby Painter

Amir Yatziv & Guy Slabbinck, 2018, 53’,
Frans/Nederlands ondertiteld, DCP
i.s.m. Brussels Art Film Festival en Czar TV

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER

Een kunstroof spreekt tot de verbeelding. Is het de combinatie van een criminele act met een artistieke omgeving, het lelijke van een diefstal met het esthetische van het object? Of tilt een kunstroof het imago van de dief op, tot dat van kunstkenner of zelfs kunstliefhebber?

Standby Painter zoomt in op de diefstal van Monets schilderij La plage à Pourville, soleil couchant in 2000 in het National Museum van Poznań (Polen). In de film krijgen we enerzijds krakende archiefbeelden waarin de suppoost haar getuigenis doet (het jaar 2000 zag er nog nooit zo lang geleden uit), terwijl de interviewer door het museum wandelt als door een bloederige crime scene. Anderzijds doet ook de rover zelf zijn verhaal. Grotendeels in een voice-over over schilderijen van de Gentse co-regisseur Guy Slabbinck vertelt hij over zijn aanpak en uiteindelijk ook over zijn (bijzondere) motief.

Deze speelse documentaire stelt de liefde voor het schilderij centraal, zowel in verhaal als in visuele stijl, en werkt daarmee de mythologie van de kunstroof op een verrassende manier in de hand.

Deze vertoning gebeurt in samenwerking met Brussels Art Film Festival (15-18 november) en wordt voorafgegaan door Fatherplace (21’), de kortfilm van KASK-alumnus Bas Schulte die op de vorige editie van het festival de Prix Découverte won. In aanwezigheid van de makers.

Trailer