Nieuwsbrief
T
F
Tue 20.11 - 20:30

Surrealisme en cinema


i.s.m. Film-Plateau

ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie)

RESERVEER


In La Coquille et le clergyman (1928, 41’, DCP) evoceert de grande dame van het surrealisme Germaine Dulac op basis van een scenario van Antonin Artaud de erotische hallucinaties van een priester die verlangt naar de vrouw van een militair. Via droombeelden en optische effecten creëerde Dulac een experimentele klassieker binnen de trance cinema van het interbellum.

Man Ray, Amerikaans fotograaf en cineast, toont in L’Etoile de Mer (1928, 21’) een liefdesgeschiedenis op basis van versregels van Robert Desnos. De combinatie van schriftuur met opnames uit focus of gefilterd door gebobbeld glas is een typische avant-garde-strategie. Met Kiki de Montparnasse, zijn beruchte Parijse muze! Een van de meest gekende vormexperimenten van de generatie surrealisten was het cadavre exquis: een schrijf- of tekentechniek waarbij meerdere kunstenaars associatief op elkaar inhaken.

De Oostenrijkse found footage-cineast Peter Tscherkassky biedt in The Exquisite Corpus (2015, 19’, DCP) een hardcore reflectie op deze modus operandi vol surrealistische verwijzingen naar onder meer Man Ray via beeldsampling uit commerciële media en pornofilms.

Met live muzikale begeleiding door Tom Van der Schueren.